Najčešća pitanja i odgovori

Kako treba izgledati upit za tisak?

Valjani upit za tisak knjiga, kutija, brošura ili drugih tiskanih materijala treba sadržavati sljedeće informacije:

  • Naziv naručitelja
  • Naziv proizvoda
  • Nakladu
  • Format (dimenzije proizvoda)
  • Opseg (broj stranica ili listova)
  • Vrsta i gramatura papira
  • Tisak (način tiska – broj boja)
  • Dorada (vrste dorade od kojih se sastoji proizvod)
  • Način pakiranja (u pakete ili kutije)

Koja je razlika između digitalnog i offset tiska?

Osim tehnoloških razlika bitna razlika je drugačija namjena tih dviju tehnika. Digitalni tisak je namijenjen za produkciju manjih (do 200 kom) i personaliziranih naklada dok je offsetni tisak namijenjen za produkciju većih naklada tiska. Danas je digitalni tisak jednake kvalitete poput offsetnog tiska te tu nema nekih većih razlika.

Koji odjel trebam zvati kad želim postaviti neko pitanje?

U pravilu bi se sva komunikacija trebala odvijati putem Odjela prodaje, mada se neke tehničke stvari rješavaju i s odjelima Tehnologije i Pripreme za tisak.

Koji papir za tisak je najbolje upotrijebiti?

Postoje razne vrste papira s različitim svojstvima te ujedno sa svojim prednostima i manama. Postoje primjerice bezdrvni, obostrano premazani papiri koji dolaze u mat ili sjajnoj inačici, većeg ili manjeg volumena, potom bezdrvni offsetni papiri – voluminozni, zaglađeni, hrapavi ili pak 100% reciklirani. Općenito se smatra da su premazani papiri, mat ili sjajni, najbolji za kvalitetne reprodukcije kolora u tisku, dok se offsetni papiri koriste za tisak memoranduma, kuverti ili recimo knjižni blok knjiga, odnosno materijale koji pretežito sadrže tekst.

Za izradu ambalažnih kutija koriste se premazani kartoni kao i dosta popularni Kraft ambalažni natur kartoni. Kutije je moguće napraviti i od drugih materijala.

Ako pak radite na nekom umjetničkom katalogu, sofisticiranom korporativnom materijalu ili razvijate skuplju ambalažu tada preporučamo tisak na teksturiranim i voluminoznim papirima visoke kvalitete i finoće materijala.

Možete li mi izraditi alat za štancu?

U našem Odjelu za razvoj štanci možemo napraviti štancu koja vam je potrebna za vaš proizvod, a istovremeno i maketu tog proizvoda kako bi mogli provjeriti dimenzije i kvalitetu tiskanog proizvoda prije izrade.

U kojem slučaju se preporučuje tvrdi, a u kojem meki uvez?

Vrsta uveza ovisi o želji kupca, no uobičajeno je da se luksuznija izdanja uvezuju u tvrdi uvez, no nije strogo pravilo.

Uvjetuje li broj stranica, odnosno opseg materijala odabir uveza?

Kada biramo uvez, koji uvelike ovisi i o debljini papira na koji se tiska, vodimo se načelom da za manji broj stranica uzimamo u načelu klamani uvez (npr. do 64 stranice za papir 135g/m2), a za veći broj stranica lijepljeni uvez. Lijepljeni uvez možemo raditi i za manji broj stranica, ali nije preporučljiv ukoliko je hrbat manji od 4 mm debljine. U svakom slučaju za savjet vezan oko vrste uveza uvijek možete kontaktirati naše komercijaliste ili tehnologe.

KONTAKT
Kerschoffset d.o.o.
Ježdovečka 112, 10250 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6560 222; fax: +385 1 6560 223; kerschoffset@kerschoffset.hr

Copyright © Kerschoffset. Sva prava pridržana.